ELSA Leiden
Dutch Dutch

Gevangenisbezoek

 

Op 19 december bracht Elsa een bezoekje aan de PI in Alpen aan de Rijn. Bij binnenkomst werden we onderworpen aan een strenge controle en ook telefoons moesten in kluisjes worden opgeborgen. Het maken van beeldmateriaal was niet toegestaan, dus je zult ons moeten geloven op ons woord.

We begonnen de dag met een rondleiding door een ‘badmeester’, iemand die op de Binnenkomst Afdeling Delinquenten werkzaam is. Op veel vlakken is de PI een bovengemiddelde locatie om je straf uit te zitten. Zo was er een leerafdeling, een arbeidszaal waar delinquenten een zakcentje kunnen verdienen en zijn er recreatieruimtes waar delinquenten zich kunnen vermaken met tafelvoetbal en televisie. Twee keer in de week kunnen delinquenten sporten en eens in de week hebben ze recht op bezoek. Er zijn zelfs speciale ruimtes waar ze bezoek zonder toezicht (zogeheten BZT-kamers) kunnen ontvangen, met bed en al...
Toch zitten de delinquenten een groot deel van de dag in hun cel, met uitzicht op de binnenplaats met twee sportvelden en de weg die twee celblokken van elkaar scheidt. De sportvelden zijn, net als ongeveer alles op de PI, omheind met hekken. Door de aandacht die werknemers en bezoekers kregen bij de oversteek op de binnenplaats, groeit er aan weerszijde een klimop op de hekken, die het uitzicht belemmert.
Aan het einde van onze rondleiding spraken we een jurist die zich bezighoudt met het beleid op de PI. Ook binnen de PI gelden harde regels, waaraan zowel werknemers van de PI als delinquenten zich dienen te houden.

Al met al was het een bijzondere ervaring, die zelfs na 7 seizoenen Orange is the new Black nog anders was dan verwacht. En dat zo dichtbij Leiden.