ELSA Leiden
Dutch Dutch

 

Het potentiële gevaar van sociale media op short selling

Quirine Gerrits

Reddit is een website waar gebruikers (nieuws)berichten op kunnen plaatsen. Op Reddit zijn verschillende fora te vinden waarop de beurskoersen in de Verenigde Staten worden besproken. Aan de hand van de activiteiten op deze fora werd het effect van sociale media wederom duidelijk. GameStop is een bedrijf wat handelt in videospellen en accessoires. Het gaat al langere tijd niet goed met het bedrijf, wat door de online verkoop van spellen de eigen verkoop al jaren ziet dalen. Begin 2021 steeg de aandelenkoers van GameStop echter, nadat een groep kleine beleggers aandelen van het bedrijf kocht.

Short selling

Short selling, of short gaan, begint met een analyse en een daaruit volgende conclusie dat de waarde van aandelen van een bedrijf zullen dalen. Een hedgefonds bijvoorbeeld leent dan, wanneer de aandelen een hogere waarde hebben, de aandelen van de aandeelhouders. De periode waarin de aandelen worden uitgeleend is vooraf bepaald. In deze periode probeert het hedgefonds de aandelen dan te verkopen voor de marktwaarde die op dat moment geldt. Wanneer de leenperiode afloopt, koopt het hedgefonds de aandelen voor de verwachte lagere waarde terug om deze vervolgens terug te geven aan de aandeelhouders van wie ze de aandelen hadden geleend. Het hedgefonds maakt dan winst, omdat de marktwaarde op het moment dat de aandelen verkocht worden verschilt van de marktwaarde op het moment dat de aandelen opnieuw worden ingekocht. Een aantal hedgefondsen verwachtte een koersdaling van GameStop en ging short in het aandeel.

Gevolgen van sociale media

Door de berichten op Reddit en de discussies via Twitter, investeerden veel beleggers in het aandeel. Via de sociale media werden berichten verspreid waarbij leden werden opgeroepen om aandelen te kopen, waardoor deze in waarde zouden stijgen. Sommige investeerders hadden de intentie om de constructie van de hedgefondsen te laten falen. Zij zijn het niet eens met hun manier van opereren. Doordat de gebruikers van Reddit massaal gingen investeren, stegen de aandelen van GameStop enorm ten opzichte van het begin van het jaar. Door de stijging van de waarde moesten de hedgefondsen de aandelen derhalve terugkopen voor een veel hogere prijs in plaats van tegen de verwachte lagere koers. Hierdoor werden verliezen geleden die voor sommige fondsen in de miljarden liepen.

Marktmisbruik?

Robinhood, een financiële dienstverlener, biedt de gelijknamige applicatie aan waarmee veel investeerders de aandelen van GameStop kochten. Deze applicatie heeft het kopen van aandelen onmiddellijk ingeperkt toen de medewerkers lucht kregen van wat er gaande was. Dit deden zij om de eerlijke, vrije markt in de Verenigde Staten te beschermen. Robinhood is van mening dat er in deze zaak sprake is van marktmisbruik. Marktmisbruik is gedrag waarbij misbruik wordt gemaakt van de financiële markten door bijvoorbeeld het manipuleren van de koersen of het gedrag van marktdeelnemers in zijn of haar voordeel. De aandeelhouders vinden echter dat het gedrag van Robinhood marktmisbruik is, omdat door het handelen van Robinhood geen aandelen meer konden worden gekocht. Er zal nog onderzoek worden gedaan of er daadwerkelijk sprake is geweest van marktmisbruik. Tevens zal nog moeten blijken of het illegaal was dat via het sociale medium Reddit investeerders werden beïnvloed.

 

In de week van 22 februari 2021, ongeveer een maand na de piek van GameStop, waren er opmerkelijke marktbewegingen in het aandeel. In die week sloot op dinsdag het aandeel rond $45 en op woensdag rond $91, maar liep het nabeurs weer door richting $200. Op donderdag opende het aandeel op $169 om vervolgens weer te dalen. Een logische verklaring voor deze marktbewegingen is er echter niet, ondanks dat daar volop over wordt gespeculeerd. Het is nu dus afwachten hoe de waarde van het aandeel GameStop zich zal ontwikkelen!