Masterclass Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

 

Op 7 november was ELSA Leiden uitgenodigd voor een masterclass bij Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G). JBL&G is een letselschadebureau waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Zij bieden gratis juridische bijstand en advies bij letselschade.

 

De masterclass begon met een korte uitleg over wat JBL&G precies doet. Het bureau staat slachtoffers bij in geval van onder andere verkeersongevallen, arbeidsongevallen en medische fouten. Als jurist bij JBL&G ben je niet alleen bezig met juridische aspecten. Het slachtoffer staat centraal en het persoonlijke aspect is dan ook erg belangrijk.

 

Na deze korte introductie werd uitgebreid aandacht besteed aan de theorie van het aansprakelijkheidsrecht. Allereerst werden veelvoorkomende gronden besproken, zoals de onrechtmatige daad (voor iedere rechtenstudent welbekend) en de zorgplicht van de werkgever. Daarnaast kon natuurlijk ook het Kelderluik-arrest niet onbesproken blijven.

 

Na het bekijken van verschillende wetsartikelen en de bijbehorende criteria, werden de fases van een letselschadetraject uitgelicht. Er werd ons uitgelegd hoe de behandeling van een zaak nou precies in de praktijk verloopt. Onder andere de aansprakelijkstelling, de inventarisering van de schade en de afwikkeling kwamen aan bod. Aan de hand van verschillende praktijkverhalen werd ons uitgelegd hoe belangrijk het is om niet alleen de feiten te kennen, maar ook de cliënt zelf.

 

Nadat de meest recente jurisprudentie was besproken, mochten we zelf aan de slag. We werden opgedeeld in groepen en kregen een (waargebeurde) casus over een arbeidsongeval. Elke groep verdedigde een andere partij. Met behulp van eerder gegeven informatie, moest iedere partij een zo sterk mogelijke verdediging opstellen. Hierna gingen we met zijn allen rond de tafel zitten en hebben we de casus grondig besproken.

 

Ter afsluiting van de dag mochten we aanschuiven bij de VRIJMIBO. Hier konden we onder het genot van een hapje en een drankje onze laatste vragen kwijt. Nadat we nog een potje tafelvoetbal hadden gespeeld, verlieten we JBL&G na een zeer leerzame en leuke dag.