ELSA Leiden
Dutch Dutch
Verslag: Dag van Defensie

Op donderdag 1 maart 2018 vond de ELSA Dag van Defensie plaats, waarbij ELSA een kijkje in de wereld van Defensie mocht nemen. Samen met Defensity College werd deze dag georganiseerd om te laten zien wat voor verschillende taken juristen hebben bij Defensie en welke mogelijkheden Defensie heeft voor studenten. Want waarom kiezen tussen jurist of militair worden, als je the best of both worlds kan hebben?

 

Nadat iedereen een frisse neus had gehaald, werd de locatie te Amsterdam bereikt. Na een warm onthaal werd er kort iets verteld over het concept van Defensity College door medestudenten uit Leiden. Bij Defensity College kan je als WO student aan de slag als werkstudent, wat betekent dat je een bijbaan bij Defensie hebt. De taken die je hebt lopen ontzettend uiteen: je voert opdrachten uit die passen bij jouw studierichting, maar draagt hiernaast ook bij aan nationale én internationale vrede en veiligheid door reservist (deeltijd militair) te zijn. Zo kan je tegelijkertijd studeren en ervaring opdoen, terwijl je ook een steentje bijdraagt aan de maatschappij. Win-win situatie dus!

 

De middag ving aan met een casusstudie, waarbij we gelijk in het diepe werden gegooid. Samen met je groep moest er vanuit het perspectief van Rusland een plan worden bedacht om de NAVO eens goed te ontregelen. Dit leidde tot veel creativiteit onder de studenten die zich verrassend goed in Rusland konden inleven. Na wat mooie plannen en soms gekke ideeën sloten wij dit onderdeel uiteindelijk enthousiast af. Hierna was het tijd voor een interactieve presentatie, waar studenten af en toe naar voren werden gehaald en gevraagd werden om crisissituaties op te lossen vanuit het perspectief van een militair. Dit bleek moeilijker dan gedacht! De meningen liepen dan ook ver uiteen wat tot interessante discussies leidde.

 

Om een uur of 5 sloten we af met een borrel waar gelegenheid was om al je vragen te stellen aan de medewerkers en werkstudenten. Onder het genot van een bitterbal en een drankje sloten we zo de ELSA Dag van Defensie op een gezellige manier af. Al met al was het een erg geslaagde dag. Hopelijk tot volgend jaar!