ELSA Leiden
Dutch Dutch

 

Workshop Defensity College 

 

Donderdag 11 maart kwamen Farah Koppelaar en Aleid Langen van Defensity College een workshop geven over hoe Europa eruitziet over 50 jaar. Door het voeren van een discussie konden we begrijpen hoe de toekomst vorm zal krijgen en welke impact dat heeft op ons leven. Er zijn veel misverstanden over hoe de toekomst eruit gaat zien. Zo denkt men dat het meer van hetzelfde zal blijven, maar dit is zeker niet het geval. Er zal erg veel gaan veranderen. Om te bedenken hoe Europa eruit zal gaan zien moesten wij zelf een kaart van Europa bewerken in breakout rooms. Hier kwamen erg veel ideeën uit voort. Van anarchiën tot aan leven op mars. Het was een erg leerzame, maar vooral ook leuke middag.

 

Het overlijden van medeoprichter ELSA Leiden

 

Waarde ELSA-leden,

Recent zijn wij op de hoogte gesteld van het overlijden van Anneke Biesheuvel-Borgli. Anneke is een van de medeoprichters van ELSA Leiden. Hoewel ELSA Leiden formeel in 1999 is opgericht, begonnen ELSA-activiteiten in onze stad meer dan 10 jaar daarvoor in 1986 toen ELSA Leiden en Groningen samen een uitwisseling naar Finland organiseerden. ELSA Leiden bestond toen nog uit een handjevol studenten. Anneke verzorgde samen met Désirée van Gorp het programma voor de Finse en Groningse studenten bij hun bezoek in Leiden en gaf met dat bezoek een boost aan de ELSA-beweging in Leiden.

Deze uitwisseling resulteerde ook in de oprichting van ELSA Tilburg. Drie Tilburgse studenten deden namelijk mee aan het programma in Leiden en begonnen vervolgens in Tilburg met de start van een lokale ELSA-groep aldaar.

Anneke Biesheuvel-Borgli was geboren in 1960 in de buurt van Leiden als kind uit een arbeidersfamilie. Ze begon met werken bij de Universiteit Leiden om haar studie te bekostigen, maar kreeg later een scholarship van de rechtenfaculteit om zich full time te kunnen focussen op haar studie. Na haar Leidsche tijd zette ze haar studie voort in Noorwegen waar ze zich ging vestigen en onder meer ging werken als advocaat. Binnen enkele weken na aankomst in Noorwegen was ze al verlooft met Olav met wie ze tot haar dood getrouwd bleef.

Het verhaal van Anneke illustreert op indrukwekkende wijze de ELSA-gedachte die zich niet laat beperken door afkomst en landsgrenzen. Anneke overleed op 18 februari 2021 na een kort ziekbed aan de gevolgen van longkanker.

 

Borrel met.. Rick Lawson 

Op 5 november kwam hoogleraar Europees recht Rick Lawson spreken op de eerste online lezing van het nieuwe Elsa  jaar. Hij vertelde over wat het EVRM, dat inmiddels al 70 jaar bestaat, eigenlijk tot nu toe heeft bereikt en wat de uitdagingen voor het verdrag zijn. Ook is de oprichting van het EVRM en EHRM uitgebreid aan bod gekomen. Een zeer interessante lezing, wat helaas dit keer niet gevolgd kon worden door een fysieke borrel. Desalniettemin een goede vervanging van de ledenborrel!

Online bezoek aan Buitenlandse Zaken! 

Op 26 november heeft Anne Aagten, werkzaam bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een online lezing gegeven voor leden van ELSA Leiden over de Nederlandse interventie in de zaak aangespannen door de nabestaanden van de slachtoffers van het neerhalen van vlucht MH17 bij het EHRM. Ook is er gesproken over hoe het is om als overheidsjurist bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag te gaan, en zijn er tips gedeeld om hier binnen te komen. Een zeer interessante en leerzame lezing!

 

ELSA Bestuur 2020-2021

 

Met veel trots presenteren wij het bestuur van ELSA Leiden 2020-2021! Het bestuur heeft zich als volgt geconstitueerd:

President: Tijs van Ginkel

Secretary General: Willemijn de Widt

Treasurer: Lisette Kroneman

VP Marketing: Cato Molkenboer

VP Academic Activities: Elise Lensink

VP S&C: Marlies Smit

VP STEP: Valentin van Kleef