Over ELSA

Op 4 mei 1981 werd in Wenen “The European Law Students’ Association” opgericht. De oprichters waren studenten van beide kanten van het “IJzeren Gordijn” uit Polen, Oostenrijk, Hongarije en voormalig West-Duitsland. Zij stelden zich enerzijds tot doel te werken aan wederzijds begrip en samenwerking tussen Europese juristen en anderzijds het leggen van internationale contacten te bevorderen. 

ELSA bleef gestaag groeien en had in het begin van de jaren ’90 al meer dan 30 lidstaten en observerende landen. Om zo’n grote organisatie te besturen en te coördineren werd in 1993 een kantoortje in Brussel gehuurd voor het Internationale Bestuur. Al in 1995 bleek dit te klein en verhuisde het bestuur naar het huidige ELSA huis.

ELSA Leiden is één van de acht lokale groepen in Nederland, naast Nijmegen, Tilburg, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen.

De grote kracht van ELSA is haar uitgestrekte Europese netwerk. Momenteel is ELSA actief in 44 landen met meer dan 200 lokale groepen: van IJsland tot Malta en van Portugal tot Rusland. De ruim 50.000 leden vormen samen de grootste juridische vereniging ter wereld. ELSA is bovendien de enige vereniging van studenten ter wereld die als Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) een speciale adviserende status ten opzichte van ECOSOC (de Sociaal Economische Raad van de Verenigde Naties) heeft.

De activiteiten die ELSA organiseert zijn onder te verdelen in drie categorieën; Academic Activities, Seminars & Conferences en STEP (Student Trainee Exchange Programme). Ben jij rechtenstudent en lijkt het jou leuk om zowel aan studiegerelateerde als aan sociale activiteiten deel te nemen, contacten te maken in heel Europa en meer over andere culturen te leren? Word dan lid van ELSA!